Udruženje građana MOJ SOMBOR

Muzička škola


 

Muzička škola „Petar Konjović"

je osnovana 1921. godine u okrilju Somborskog pevačkog društva, a dozvolu za otvaranje potpisuje, u ime Ministarstva prosvete Kraljevine SHS, Načelnik unutrašnjeg odeljenja Branislav Nušić. No, ima zapisa koji početak rada na organizovanom muzičkom obrazovanju smeštaju u drugu polovinu 19. veka, čemu je prethodilo bogato nasleđe Somborca Jožefa Šlezingera i Knjaževske muzičke bande iz Miloševog vremena, koja je u Srbiju uvela građanski muzički život, i nešto kasnije porodice Rab, prodavaca i graditelja muzičkih instrumenata. No, bilo kako bilo, Škola je od osnivanja, pa sve do naših vremena, prolazila kroz teška iskušenja, da bi konačno, preko niže i osnovne, izrasla u Srednju muzičku školu „Petar Konjović", čime Somborci čuvaju uspomenu na velikog sugrađanina i utemeljivača operskog stvaralaštva u Srba.                                                                                                              

 

Pored dobrih nastavnika i darovitih učenika, za visok ugled koji Muzička škola uživa u krugovima i među poklonicima muzičkog stvaralaštva, posebne zasluge pripadaju dvojici izuzetnih direktora koji su je predvodili. Dr Ljudevit Kiš, rođen u Somboru 1900, odmah po povratku sa studija se uključio u muzički život grada, predvodeći Školu od 1926. do 1939. godine. Sa svojim bratom Jovanom, darovitim orguljašem i dirigentom, je sa 130 horista pripremio i upriličio prvo izvođenje zahtevnog Mocartovog „Rekvijema", na prostorima tadanje Jugoslavije. Dragoslav Mitrović, rođen u Aleksincu 1922, i kao direktor i dobar dirigent, na širem planu je afirmisao Školu i njezinu misiju širenja muzičke kulture stalnim povećanjem broja učenika, a isto tako je 1948. formiravši i Društvo prijatelja muzike i Simfonijski orkestar,  značajno unapredio spektar kulturne ponude našeg grada. Stoga je stota godišnjica postojanja Škole 2011. obeležena sloganom „Muzika dostupna svima". 

 


 

Na mestu današnje  škole bio je Gesangslokal (Pevački dom) sazidan verovatno 1865.godine. Jednospratni objekat za školu  podignut je 1906. prema projektu arhitekte Erne Fereka. Fasada je oblikovana u stilu mađarske secesije. Sastoji se od stilizovanih  floralnih baroknih i rokajnih  ukrasa u plitkom čipkastom reljefu. Objekat je sačuvao originalnu maltersku plastiku prizemlja i sprata i stolariju , osim ajnfort ulične kapije.

 

 

Autori:Milan Vojnović i Sima Jančić