Udruženje građana MOJ SOMBOR

Kuća Julijane i Laze Kostić


Ovu kuću podigao je 1888. Julijanin ujak Stevan Popić. U njoj su svili dom Julijana (Palanački) i Laza Kostić nakon venčanja u Crkvi sv. Đorđa, 22. septembra1895. Time je mladoženja postao Somborac, a mlada ostvarila san, snivan od 1870. kada se, ugledavši Lazu, zarekla da će poći za njega ili završiti u manastiru. Iza njih su ostali neuspela veridba 1884, Lazina lutanja i epska platonska ljubav sa Lenkom Dunđerski od 1891, te Lenkina smrt 1895. Iz te ljubavi iznedrće se najsiilnija pesma srpskog romantizma,„Santa Marija della Salute" završena 3. juna 1909 , iste godine kada se Julijana preselila u večnost, a 12. decembra 1910. njoj se pridružio i Laza na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

Kuća je izgrađena u tipu građanske arhitekture. Projektovao ju je arhitekta Anton Vaškaš u stilu neorenesanse, a zidao Augustus Puškaš. Simetrične je ulične fasade. Prizemlje je oblikovano s kvaderima kamenog oblika što daje naglašenu rustiku. Ispod krovne strehe je friz od floralnih grilandi, a na spratu, iznad prozora i vrata, trouglasti su timpanoni. Objekat je sačuvao izvorni izgled.

 


 

Građanska arhitektura

prizemnih i spratnih kuća nastaje u Vojvodini tokom XIX i početkom XX veka, u svim naseljenim mestima, osnovnih tipova: „na front" i „na brazdu". Spratne građanske kuće, kao što je trgovca Stevana Popića, odlikuju se podelom namena prostora, prizemlje za posao i trgovinu, a sprat za svoj dom. Kod ovih tipova kuća pomoćni sadržaji, zanatske radionice, magacini dislocirani su u dvorišne traktove.


Renesansna arhitektura

Renesansni stil u arhitekturi nastao je u Italiji u XIV veku i sledi oblike klasične grčko-rimske arhitekture s korišćenjem rustike (kamena) u prizemlju. Neorenesansa imitira ove stilske oblike. U somborskoj arhitekturi ovi elementi su od maltera ili gipsa,.izgrađeno je 28 kuća ovog stila. Neki arhitektonski fasadni elementi koji oblikuju stil renesanse: girlanda (franc.), venac od lišća i cveća, timpanon (grč.) trouglasti zabatni oblik Grčkog hrama,  u srednje vekovnom graditeljstvu sastavni  su deo portala, iznad otvora prozora i vrata.


Graditeljstvo

Augustus Puškaš, graditelj kuće Popića, sagradio je u Somboru više kuća na glavnoj ulici (u doba Laze Kostića zvali su je još i Velika ulica): pored Srpske čitaonice, Semzinu palatu, kuću Lajoša Hušveta i druge.


Obeležja

Na kući Popića nalaze se dve kamene spomen-ploče: jedna na uličnoj fasadi, posvećena Lazi Kostiću; a druga ploča od crnog mermera u ajnfortu, sa desne strane, u ćiriličkom pismu: „Задужбина - Јулијане Д-ра Лазе Костића рођена Паланачки". Kuću je Julijana oporukom od 20. februara 1897. zaveštala „Svetoj Đurđevskoj crkvi u Somboru".  


Spomenik

Ispred kuće na Trgu Sv. Đorđa, podignut je 2011. bronzani spomenik velikom srpskom pesniku dr Lazi Kostiću u sedećoj figuri na klupi.  Delo somborskog vajara Igora Šetera, a u režiji Udruženja građana „Moj Sombor" i gradske uprave..


Tekst: Milan Vojnović i Sima Jančić