Udruženje građana MOJ SOMBOR

Црква Св. Великомученика Георгија


 

ЦРКВА СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА                        pogledajte LATINICOM

 

Утемељена је на месту православне црквице преостале још од Турака и све време била је посвећена истом светитељу. Сомборци 1717. обнављају ту црквицу, а 1744.  дограђују  торањ са три кубета. У њој се од 1742. чувају матичне књиге крштених, венчаних и умрлих. Садашња црква је грађена од 1759. до 1761, а 1791. је торањ са три кубета замењен данашњим. Освећена је 1778. године када  зограф Теодор Крачун завршава иконописање. Но, Сомборци 1865. тај иконостас склањају, да би од 1869- 1873. данашњи осликао иконописац Павле Симић. Витражи су из сомборске радионице „Станишић".Христов гроб је 1809. осликао Павел Ђурковић, а икона св. Николе је рад Константина Данила. Испод амвона у храму  су сахрањени гроф Јован Бранковић, капетан сомборски и владика бачки Јован Јовановић.

 

                                                                                                            

Здање Православне црквене општине изграђено je у порти храма 1873, највише настојањем тадашњег проте сомборског и потоњег патријарха српскога  Георгија Бранковића, на темељима зграде у којој је Аврам Мразовић 1.маја 1778. засновао „Норму"- први течај за образовање учитеља у Срба. Данас је овде богати фонд књига, икона, портрета ктитора и приложника храма и архива Српске православне цркве у Сомбору. У порти су и два мермерна крста: велики из 1795, који се до краја Другог рата налазио на тргу, где је данас његова реплика, а потом унет у порту, као  и мањи из 1856, који се налазио пред Кронић-палатом.

 

 


 

                                                   Архитектура

 

На месту старе и мале  православне  цркве подигнуте у време Турака, започета је 4. јуна 1759, а завршена 4.децембра 1761. изградња Цркве Св.Ђорђа. Црква је саграђена у мешавини неокласистичких стилских елемената са елементима рококоа, као једнобродна грађевина с петоугаоном олтарском апсидом на истоку. Назив „брод" је за грађевину правоугаоне издужене основе.  Цркве које су подељене на три дела,  средњи шири и виши и два бочна нижа и ужа, оделењне стубовима од средњег дела, називају се тробродне цркве. Фасада цркве тек касније је украшена декоративном орнаментиком. Дводелни торањ цркве на западној  страни са звоником покривен бакарним лимом данашњег изгледа    завршен је 1791. године. Црква је комплетно обновљена 1937. када је торањ прекривен новим бакром и обновљен крст. У звонику су четири звона, једно велико и три мања, електрификована 1985. Укупна висина торња с крстом износи 42,50м и доминира истоименим тргом. Иконостас цркве завршен је 1773, а 1867. скинут и поклоњен цркви у Кули, где је за време окупације 1942.изгорео. Нови иконостас у неокласистичком стилу урађен од 1869. до1873. дело је новосадског академског сликара Павла Симића. Уместо прозора на фасадним отворима постављени су витражи, које урадила позната сомборска радионица витража "Станишић". Украсна ограда око порте цркве  од кованог и ливеног гвожђа постављена је 1854. Ограду су дереглијом (лађом) превозили Дунавом, која је  због старости и претоварености потонула близу Бачког Моноштора. После доста проблема ограда је извађена и допремљена у Сомбор. Велики православни крст из  1795. са Трга Св.Ђорђа, који с налазио у близини цркве,  после 1947. премештен је у  порту цркве, као и мали крст из 1856. који са налазио на Венцу Живојина Мишића, испред Кронић палате. Поводом 250 година од подизања храма, на Ђурђевдан 6.маја 2011. освећена је Спомен чесма од белог мермера подигнута у порти цркве,  према пројекту архитекте Симе Јанчића. Објекат је до данас сачувао оригинални изглед. У време изградње цркве у порти је подигнуто приземно здање српске основне школе у којој се налазила „Норма" Аврама Мразовића.

 

Текст: Милан Војновић и Сима Јанчић