Udruženje građana MOJ SOMBOR

Otkriveno spomen-obeležje Ernestu Bosnjaku


 

David KECMAN DAKO:

 

- Šta bi  bilo koji grad, a tek Sombor grad, šta bi bez svojih maštara, bez pesnika i pripovedača,  bez slikara i muzičara, bez sledbenika boginje Talije, bez onih koji ne samo da imaju znanje, nego i umeće predavanja znanja drugom, prevashodno mladima, koji na prvom stepeniku svesnog stupanja na životnu scenu znaju da je znanje i umeće najdragoceniji, ne samo poželjan, nego i obavezujući prtljag bez se kojeg u svet sa iole većom sigurnošću, bez velike neizvesnosti i brige, nikad i ne polazi.

A Sombor i jeste takav grad. Dođi u njegovo središte, na bilo koji trg, a ponajbolje u prostor nadomak Stare gradske kuće, između zvonika sa kojih vekovima odzvanja svih vremena bruj kojim se povezuju dva beskraja, zemaljski i nebeski, i ko ima znanja, kome pogled nije većim neznanjem i kojekavim predrasudama zamagljen, videće: ovo je grad vekovnog sklada. Ovo je grad zelenila, lepih zdanja, grad u kome putnik, posebno putnik-dobronamernik,  koji osmehnut svetom hodi, nikad ne može da zaluta, jer sve ulice zrakasto ulaze i istim pravcem se razlivaju na sve, podjednako i glavne, kao i na sve sporedne strane sveta.

Sledom svetlosti  iz sveta su u Sombor stizali, ali i u svet sledom svetlosti iz Sombora odlazili, mnogi i znani i neznani, rođenjem ili životom u ovom gradu za nezaborav upisani znameniti Somborci: preosvetitelj, osnivač čuvene Norme, preteče Učiteljske škole u Somboru, Avram Mrazović, Ivan Jugović, osnivač Velike škole, preteče Univerziteta u Beogradu, somborski preparandisti, veliki književni pregaoci Isidora Sekulić i Jovan Dučić, čija su spomen-obeležja postojana ispred Pedagoškog fakulteta, kompozitor Petar i slikar Milan, a oba su veliki Konjovići,  Laza Kostić, Veljko Petrović i Janoš Herceg, čije su spomen biste, kao znak književnog trojstva, nalaze ispred Gradske bibiloteke „Karlo Bijelicki", a Kostićev spomenik na klupi ispred doma Palanačkih gde je živeo i stvarao poslednjih petnaest godina svog zemnog života...

Reč li je o znamenitim a sve ljidima- maštarima, velikim sanjarima koji su našli put za ostvarenje svog sna, o ljudima iz Sombor grada značajnim za podsticajni, ljudski nezaborav, mogli bismo slovom ovakvim sve u beskraj. Ova prilika i ovaj svečani tren, zahteva, međutim, nešto drugo čemu je Udruženje građana „Moj Sombor", u sadejstvu sa drugim udruženjima, „Bunjevačkim kolom" i „Mađarskom građanskom kasinom", sa gradskom upravom Sombor, uz podršku stvaralaca, likovnih umetnika i donatora, minulih meseci bilo, s razlogom  posvećeno i svoj lepi naum danas javom postvaruje.

Ova svečanost, 4. jula leta Gospodnjeg 2013. posvećena je Ernestu Bošnjaku, jednom od pionira jugolosvenske filmske umetnosti.