Udruženje građana MOJ SOMBOR

Kad bi Sombor bio Holivud


 

   O ERNESTU  BOŠNJAKU, S LJUBAVLJU I POŠTOVANJEM

 

 

Najpre kao zvučna pozivnica za prisustvo svečanosti koja je na glavnom somborskom sokaku, 4. jula 2013. godine, upriličena veoma sadržajna svečanost povodom otkrivanja spomenika Ernestu Bošnjaku (Sombor, 1. januara 1876 - Sombor, 9. avgusta1963), filmskom snimatelju i reditelju, štamparu i izdavaču knjiga, listova i publikacija, potom i sve vreme trajanja događanja, kao zvučna potka čula se muzika iz mnogih, nezaboravnih, stranih i domaćih filmova u interpretaciji kompozitora i pijaniste profesora Saše Kovačevića. Kraćem uvodnim slovom, književnik David Kecman Dako, sada i u ulozi autora scenariste i voditelja programa, ukazao je na mesto Ernesta Bošnjka u skupini najpoznatijih Somboraca tokom nekoliko minulih vekova. Brojnim Somborcima i njihovim gostima obratio se potom gospodin Slobodan Pelagić, predsednik Udruženja građana „Moj Sombor\". Uz ukazivanje na tok akcije na podizanju još jednog spomen-obeležja i njegov značaj u široj afirmaciji grada, posebno je pri tom izražena zahvalnost svima koji su doprineli njenom uspešnom ostvarenju.

Usledila je pozdravna reč Aleksandra Bošnjaka, potpredsednika UG „Bunjevačko kolo\", Karolja Rezičke, predsednika Mađarske građanske kasine, koji su takođe bili značajniji partreri UG „Moj Sombor\" u ovom poduhvatu.

Nemanja Delić, gradonačelnik Sombora, pozdravio je programske akctivnosti Udruženja građana „Moj Sombor\" izražavajući istovremen i spremnost grada da podrška gradske uprave pri sličnim akcijama ni ubuduće ne izostaje.- Kako je Igor Šeter uspešno krenuo podizanjem najpre  spomen.- obeležja  Lazi Kostiću, a sada i Ernestu Bošnjaku, stići će i do Županije.  - rekao je gradonačelnik.

Zajedno sa gradonačlnikom Nemanjom Delićem, u svečanom činu otkrivanja spomen-obeležja učestovali su predstavnici sva tri udruženja: Slobodan Pelagić, Aleksandar Bošnjak i Karolj Rezička, a potom je svoj zapis o životnom putu i delu Ernesta Bošnjaka kazivao Milan Vojnović, publicista i vrsni znalac prošlosti grtada Sombora.

Sećanje na Ernesta Bošnjaka inspirativno su evocirali Karolj Viček, jedan od najnačajnijih filmskih t televizijskih reditelja danas u Srbiji, kao i Rudolf Cirkl, u mladosti Bošnjakov učenik i saradnik u njegovoj štampariji.

O značaju Bošnjakovih pionirskih poduhvata na snimanju i režiraju dokumentarnih i igranih filmova, filmskih žurnala i afirmaciji filmske umetnosti uopšte, govorio je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovsneke kinoteke, gde se uz Bošnjakovu čuvenu filmsku kameru, čuva desetak njegovih filmskih ostvarenja i dragocena dokumentarna građa. Na otvorenom prostoru ostvarena je i polusatna projekcija Bošnjakovih dela iz riznice Jugoslovenske kinoteke.

Lepoti i sadržajnosti ovog događaja značajno su doprineli folklorni ansambl i Izvorna pevačka grupa „Varošanke\" Kulturno-umetničkog društva „Ravangrad\" u Somboru.