Udruženje građana MOJ SOMBOR

LAZIN KROS život uz nos


 

Knjiga je 2010. godine objavljena kao zajedničko izdanje kuća „Prometej" i „Tiski cvet" u Novom Sadu. U veoma sadržajnom, u svakom pogledu i otkrivačkom, dinamičnom, time pažnje vrednijem programu, učestvovali su, ispred Fondacije „Laza Kostić" njen osnivač Marina Milić Apostolović, koja je predstavila Fondaciju i sve njene programa delovanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu (sa sedištima u Londonu i Beogradu ), Zoran Kolundžija, osnivač i vlasnik  „Prometeja", izdavačke kuće koja je svojim kapitalnim izdanjima, posebno u oblasti srpskog jezika i istorije umetnosti, kao i mnoštvom knjiga čiji su autori savremeni srpski pesnici i pripovedači svih generacija, dala izuzetan doprinos afirmaciji knjige i lepe pisane reči.

Trajnošću najveći deo ovog programa, dakako, bio je u znaku osvetljavcanja knjige Milana Živanovića o kojoj je, osim autora, govorio urednik i voditelj David Kecman Dako, književnik i književni kritičar iz Sombora, sa knjigama „Neko samo tebe traži" i „Tamnina", takođe jedan od autora novosadskog „Prometeja". Mogućnošću da se tokom, a još više posle književnog susreta degustira KupiNovo vino, ostvarenju programa u somborskoj Kuglani BC „Bowling Stones", svojevrsan dopirinos dao je Nektar International.

- U odnosu na mnoštvo drugih knjiga koje takođe za temu imaju život i delo velikana srpskog pesništva, mozaičnim konceptom u idu koncentričnih krugova, te  celokupnim pristupom, osnosno, načinom na koji Milana Živanović kao publicista i književni kritičar  prilazi Lazi Kostiću bez mistifikacije, bez glorifikacije, uz sve poštovanje nepobitnih činjenica iz njegovog zemnog života koji je bio sav u znaku krajnosti - rekao je u svom kritičkom osvrtu David Kecman Dako - sve to knjigu „LAZIN KROS životu uz nos" čine jedinstvenom. Osim osvetljavanja svih Kostićevih životnih stanica / staništa / boravišta, od rodnog mu Kovilja, preko Pešte  (školovanje), Novog Sada (Beležnik / službovanje), Beograda / Rusije, (diplomatija, bavljenje politikom), Cetinja (sedmogodišnje uređivanje lista „Glas Crnogorca"), Fruška gora (boravci i rad u manastirima), sve do Sombora i Julijnane Palanački, gde je proveo poslednjih petnaest godina i gde nađe konačni zaklon, na stranicama ove knjige je i ono ključno o Lazi njim samim, što sadržajem najpouzdanije, bez detektiva i kritičara kao tumača najpouzdanije svedoči i biva novom enigmom. Reč je o „Dodatku", prilozima knjizi , Živanovićevom izboru iz Kostićeve poezije, Dnevniku Laze Kostića, koji je sa francuskog na srpski preveo Milan Kašanin, te o izboru  ključnih delova  iz Kostićeve „Knjige o Zmaju" nastale u Somboru. Završetak je u znaku osvetljivačkog eseja  Isidore Sekulić o Lazi Kostiću.

Pri slovu o svojoj višedecenijskoj posvećenosti Laza Kostiću, autor Milan Živanović je o svom delu, osim ostalog, i ovo rekao:- Posle drugog obilaska grobnice Palanačkih rešio sam da ostavim biografsko slovo o Lazi. Bar da se zna, da sve bude na jedom mestu. Trudio sam se da o Kostiću govori on sam: Laza Kostić njim samim. Dokle, i kad god je to bilo moguće. Ostalo su svedoci, saučesnici, najpoznatiji „kostićolozi", moji profesori... Klonio sam se tumačenja / interpretacija. Jer što reče Onaj pesnik: - Mnogo se kod nas interpretira. Inače, život i delo Laze Kostića nisu obična paradigma.

 

 

Știi regulile jocului și este timpul să câștigi. Cu Smart Bet , poți paria pe sporturile tale preferate cu încredere și poți culege recompensele unui pariu câștigător. Ne mândrim cu ratele noastre ridicate de returnări și cu excelența în serviciul clienți. Alăturați-vă comunității noastre astăzi